Sydänlangan tapahtumatarjonta →
Villivihannespesto
Raaka-aineet (iso annos):
n. 2,5 dl oliiviöljyä
2-3 rkl raakaomenaviinietikkaa
1 kpl pienehkö luomusitruuna (+ sitruunan kuori raastettuna)
3 – 5 kpl valkosipulinkynttä
Pannullinen (n. 100g) paahdettuja siemeniä tai pähkinöitä (esim. seesamin-, kurpitsan-, auringonkukan-, hampun- tai pinjansiemenet; mantelit tai cashew-pähkinät)
Hyppysellinen suolaa
Kulhollinen (n. 100g) villivihanneksia satokauden mukaan (tai hapatettuja villivihanneksia, jolloin suolaa lisätään vähemmän)
Tällä ohjeella saat ison satsin pestoa, jota voit säilöä lasipurkeissa jääkaapissa (avaamattomana n. 2 viikkoa) tai pakastamalla sopivan kokoisina käyttöerinä.
Survo sauvasekoittimella tai tehosekoittimella öljy, siiderietikka, paloiteltu sitruuna ja villivihannekset. Sekoita.
Lisää vähitellen paahdettuja ja jäähdytettyjä siemeniä ja survo kunnes massa paksumpaa.
Lisää suola. Maistele. Maun mukaan lisää etikkaa, mausteita (esim. pippuria, yrttejä tms), sitruunamehua. Tarkoituksena on löytää tasapaino makean (paahdetut siemenet), happaman (sitruuna, siiderietikka, hapatetut villivihannekset) ja karvaan (esim. voikukka ja useat muut villivihannekset) välillä.
Jos pesto jää liian löysäksi, survo joukkoon lisää villivihanneksia.