Sydänlangan tapahtumatarjonta →

Kohopenkki

Kohopenkki on ikiaikainen kiinalainen viljelyrakenne, joka tarjoaa puutarhaan esteettisyyttä ja konkreettista hyötyä. Kohopenkissä yhdistyy hiilensidonta, kierrätys ja ruoan kasvattaminen. Ravinteikas ja eloperäinen maa sekä kumpumainen muoto antavat hyvät edellytykset kasveille menestyä. Kohopenkkiviljely on erinomainen tapa lisätä luonnontietoa, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta urbaanissa ympäristössä.

Miten perustaa kohopenkki niin, että ravinteita riittää vielä tuleville vuosillekin. Millaiset kasvit sopivat hyvin kohopenkkiin kokonaisuudeksi hyödyntäen kasvutilan ja kumpumaisuuden? Tai miten voidaan kerätä auringon energiaa lämmöksi aremmille kasveille? Näihin kysymyksiin pureudumme työpajan aikana sekä valmistamme yhdessä kohopenkin.

 

Kohopenkin perustaminen

 

🌱 Kohopenkki on korotettu kasvualusta. Sen reunamateriaaliksi käyvät kivet tai tiilet, kuin myös lyhyempi-ikäinen puu.

🌱 Kohopenkit ovat omiaan erityisesti vaikeammin viljeltävillä mailla, kuten savimaat ja kivikot, mutta sen voi perustaa millaiselle maapohjalle tahansa.

🌱 Kohopenkin pohjalle voi laittaa vaikkapa vanhan maton tai kartonkia estämään vanhan nurmikon tai rikkaruohojen nousu maaperän siemen- ja juuripankista. Ajan myötä nämä materiaalit maatuvat osaksi kasvualustaa.

🌱 Kasvualustan pohjalle kasataan risuja tai muuta kuivaa/tuoretta kasvimateriaalia (esim. puutarhajätettä) pitämään alusta ilmavana. Itse kasvukerrokseksi laitetaan multaa, kompostia ja haluttaessa kivennäismaasekoitusta tai biohiiltä luomaan kasvuisa maaperä, joka pidättää ja luovuttaa hyvin vettä ja ravinteita.

🌱 Kasvualustan syvyys tulle olla juureksille, perennoille ja yrteille 20-50 cm ja isommille kasveille (pensaat, puut) noin puolesta metristä vajaaseen metriin. Esim. katolle perustettaessa kasvukerroksen tulee olla paksumpi, koska alla ei ole maaperää.