Sydänlangan tapahtumatarjonta →

Kohotellen kasvukauteen. Juureenleipomistunnelmia vuodelta 2018.

Juureen leipominen

Sydänlangan leipomistyöpajat ovat olleet suosittu yhdistystoiminnan muoto. Työpajasta saa mukaan juureen leivotun ruisleivän, inspiraatiota, leipomistekniikoita ja halutessaan myös taikinanjuurta, jolla voi jatkaa harrastusta omin neuvoin kotona.

Olemme käyttäneet Sydänlangan leipomistyöpajoissa yli 100 vuotta vanhaa ilomantsilaista ruisleivän juurta. Perinteet juureen leipomiseen ulottuvat toki huomattavasti tätäkin kauemmas muinaisuuteen. Taikinanjuuri on hapankäymisen tuotos sekin ja juureen leivottu leipä kotikutoista superfuudia. Hapatettuun taikinaan leivottu leipä säilyy hyvin ja on vatsaystävällisempää kuin pikakonstein hiivalla leivottu. Hitaaseen prosessiin sisältyy myös aimo annos pehmeitä arvoja, kuten empatiaa, kiireettömyyttä ja meditatiivisuutta.

Leipominen on rentoa ajanvietettä ja varsinainen leipomispäivä pitää sisällään aika paljon vartomista taikinan kohotessa ja leipien paistuessa. Sillä välin leipomusväki voi vaikka ryypätä kahvia ja seurustella tai tehdä puhdetöitä, parsia villasukkia, rasvata nahkavaatteita, veistellä puutöitä, vääntää rautalangasta käyttötavaroita, ommella ratkoksia toisiltaan oppien… Materiaaleja ja varusteita sekä opastusta löytyy myös Sydänlangan puolesta.