Sydänlangan tapahtumatarjonta →

Biohiili

​Biohiilen valmistus eli ’pyrolysointi’ on ilmastoviisasta ajanvietettä, jonka lopputuloksena saadaan käypää maanparannusainetta. Biohiili parantaa maan rakennetta sekä lisää veden ja ravinteiden pidätyskykyä pitkäkestoisesti. Se myös parantaa maan niin tärkeiden pieneliöiden elinolosuhteita. Maan kasvukuntoa parantava vaikutus on kaikkein suurin kevyillä (hiekka) ja tiiviillä (savi) mailla. Biohiilen mukana sitoutuu myös ilmakehän hiilidioksidia maahan.

Biohiilen valmistaminen kotikonstein:

 

1. Kaiva biohiilen tekemistä varten kuoppa, joka kapenee alaspäin (jos sopivaa valmista kartiohiiletintä ei ole saatavana).

2. Varaa pyrolysoitavaksi kuivaa puutarhajätettä.

3. Laita pohjalle pieni määrä risuja ja sytytä ne palamaan.

4. Lisää risuja palamaan pieni määrä kerrallaan jo hiiltyneen kerroksen päälle niin, että tuli on aina pinnassa. Näin pohjalla oleva valmis hiili ei saa happea eikä pala tuhkaksi.

5. Tilan alkaessa täyttyä valmiista hiilestä sammuta materiaali vedellä tai lumella.

6. Sekoita jäähtynyt biohiili esimerkiksi kompostiin latautumaan tai käytä huussin kuivikkeena. Biohiiltä voi myös liottaa ravinnepitoisessa nesteessä (virtsa, bokashin suotoneste ym.).

7. Saat reilun sata litraa biohiiltä 3-4 tunnissa.

​Voit käyttää biohiiltä esim. kohopenkin tai yrttispiraalin rakennusmateriaalina maa-aineksen ja mullan lisäksi. Valmis biohiili toimii myös erinomaisesti bokashi-multatehtaan kosteutta imevänä pohjamateriaalina. Voit laittaa sitä myös parvekekasvien multaan vähentämään kasteluntarvetta. Kasvualustojen luomiseen sekä bokashi-kompostointiin voit perehtyä tarkemmin Sydänlangan erillisissä työpajoissa.