Ajankohtaista →

Paininritilä käymissankoon

Nov 20, 2024 | HAPATTAMINEN, VARAINHANKINTATUOTTEET

HAPANSÄILÖNTÄ eli FERMENTOINTI on edullinen ja terveellinen tapa säilöä satoa maitohappo-bakteerien avulla.

PAININRITILÄN ja 10 LITRAN SANKON avulla hapatat reilun määrän hapatetta kerralla helposti ja siististi, käymisvirheiltä suojaten. Paininritilä on valmistettu haponkestävästä muotoon leikatusta, rei’itetystä ja hiotusta teräslevystä. Soveltuu perinteisen hapankaalin, kimchin, villivihanneshapatteiden, salsan, sienihapatteiden, hapankurkkujen tai minkä tahansa muun hapatteen tekoon.

Hapatteen valmistus

Astiat ja työvälineet desinfioidaan (liotus yön yli, teräsosat voi keittää, ämpäri valellaan kauttaaltaan kiehuvalla vedellä).

Hapatettavat ainekset pilkotaan ja sekoitetaan suolan kanssa (suositeltava suolaus 1,5-3% = n. 1-2 rkl/kg) kulhoon tai suoraan käymisastiaan, jonka jälkeen ainekset survotaan käymisastiaan nestepinnan alapuolelle.

Pinnalle on hyvä latoa vielä isompia kasvinosia ja lisätä tupla-määrä suolaa alempia kerroksia suojaamaan.

Lopuksi hapatteen päälle laitetaan paininritilä, joka pitää kasvikset nestepinnan alla – hapateastia suljetaan, jolloin kansi pönkää paininritilän avulla kasvikset pinnan alle. Kanteen kiinnitetään “vesieristetty” käymislukko.

Hapatteen voi antaa olla 1. yön viileässä, jolloin haitallisten bakteerien toiminta hidastuu ja maitohappobakteerit saavat tarvittavan etumatkan.

 

Hapate kypsytetään valmiiksi joko pitkän kaavan tai lyhyen kaavan mukaan.

Pitkä kaavan mukaan hapatetta pidetään muutama vuorokausi pimeässä huoneen-lämmössä, jonka jälkeen se siirretään tekeytymään viileämpään pimeään (+14-18 °C) noin kymmeneksi päiväksi. Lähes-tulkoon valmiiksi käynyt hapate siirretään jääkaappiin (+4-8 °C), jossa maku saa rauhassa tekeytyä vielä 1,5 kk.

Lyhyellä kaavalla tehtäessä hapatetta pidetään 3 vrk huoneen-lämmössä, jonka jälkeen se siirretään jääkaappiin (+4-8 °C) kypsymään vähintään 4 päiväksi, mielellään yli viikoksi. Hapate on sitten valmis nautittavaksi.

Valmis purkitettu hapate säilyy avaamattomana yhdestä kahteen vuotta, avattu hapate säilyy jääkaapissa vähintään kuukauden.

 

 KÄYMISSANKO PAININRITILÄLLÄ on Sydänlangan varainhankintatuote.

Settiin kuuluu:

HAPONKESTÄVÄSTÄ TERÄKSESTÄ VALMISTETTU PAININRITILÄ (Ø231 mm)
+ M6 PÖNKÄRUUVIT MUTTEREINEEN (95mm)
ÄMPÄRI 10 L (Vanttilan muovi)
NAPAKKA ÄMPÄRIN KANSI + VESILUKKO

HINTA YHTEENSÄ 34 EUR (+postikulut)

Voit tilata myös pelkän PAININRITILÄN pönkäruuveineen hintaan 25 EUR / KPL (+postikulut)

Muu tarvikkeet (10 l sanko, kansi, vesilukko ja vesilukon tiiviste) ovat helposti löydettävissä marketeista ja askarreltavissa itse. Muista, että sankon kannen tulee olla napakka! Esim. Vanttilan muovin sankoissa kansi on yleensä napakka, mutta Orthexin sankoissa ei. Kaikkein tiukin ratkaisu löytyy yhdistämällä Orthexin kansi Vanttilan muovin sankoon. 

Vesilukkoa ja vesilukon tiivistettä varten sankon kanteen tulee porata reikä kartioporanterällä.

TILAUKSET:
SYDANLANKARY@GMAIL.COM