Ajankohtaista →

Sydänlangan Keruuheimo 2025

Mar 12, 2025 | HAPATTAMINEN, SYDÄNLANKA-YHDISTYS, TAPAHTUMAT, TYÖPAJAT, VILLIVIHANNEKSET

SYDÄNLANGAN KERUUHEIMO on luonto- ja kulttuuriyhdistys Sydänlangan keruutuotekurssin pohjalta syntynyt, villivihannesten keräämiseen ja jatkojalostamiseen erikoistunut ryhmä. 

KERUUHEIMO-KOLLEKTIIVI hyödyntää pohjoiskarjalaisen lähiluonnon antimia ja kehittää maukkaita sekä terveellisiä tapoja säilöä ja nauttia villivihanneksia ja -rohtoja.

KERUUHEIMON tavoitteena on tuoda villivihanneksia ihmisten lautasille useammin sekä avartaa makumaailmoja. Haluamme lisätä ymmärrystä villivihannesten ravintorikkaudesta ja nostaa esiin perinteisten säilöntämenetelmien, kuten fermentoinnin, arvokkuuden. Lisäksi pyrimme edistämään keruutuotteiden kaupallista potentiaalia niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisesti.

 

 

 

 

Vuonna 2025 Keruuheimo...

  • syventää villivihannesosaamista fermentoinnin ja jatkojalosteiden parissa
  • valmistaa runsaita määriä villivihanneshapatteita ja muita luonnontuotteita yhteisesti jaettavaksi sekä
  • innostuu uusista kokeiluista, resepteistä ja yhteiskokkailuista.

Tule mukaan Keruuheimoon!

Maaseutuyhdistys Sydänlanka ry järjestää keväällä-kesällä 2025 täsmäkursseja villivihannesten keruuseen ja säilöntään liittyen. Keruutoiminta tapahtuu luonnon rytmissä, osallistujien toiveita ja aikatauluja kuulostellen.

Olen kiinnostunut kuulemaan lisää!

LINKKI KARTOITUSKYSELYYN

Kyselyllä kartoitetaan Keruuheimon kevään ja kesän 2025 keruuretkiin osallistujia. Vastaaminen ei sido mihinkään, mutta vastaamalla pääset mukaan sisäpiiriin ja saat lisätietoa tulevista tapahtumista! 🌿


Miksi liittyä Keruuheimoon?

 

(Avaa linkki uuteen ikkunaan)

1.

Keruuheimo ajattelee puolestasi!

Keruuheimon taustatuella keräilijäksi ryhtyminen on helpompaa kuin koskaan. 

2.

Keräämisen vaiva on jaettuna kevyempi!

Fermentointi, säilöntä, yrttien hiostaminen, yrttien kuivaaminen – kaikki tämä käy helpommin porukalla kuin yksin kotikeittiössä. Kurssin puolesta saat ensiluokkaiset hapatusvälineet ja muut tarvikkeet, ja kimppakyydit helpottavat liikkumista keruukohteisiin. Lisäksi kurssiaikataulun suunnittelussa kuulostellaan osallistujien toiveita ja aikatauluja.

3.

Miljardit maitohappobakteerit asuvat hapatteissa!

Fermentointi ei ainoastaan säilytä villikasvien ravinteita – se tekee niistä vatsaystävällisempiä, parantaa makua ja helpottaa ruoansulatusta. Samalla saat luonnollisia probiootteja, jotka tukevat suolistosi hyvinvointia ja edistävät tasapainoista ravitsemusta. 

4.

Vatsa kiittää!  

Villivihannekset tuovat ruokavalioon monipuolisuutta ja ravinteikkuutta, joita marketista ei saa. Lisäksi yhdessä syöminen ja kokkailu tekevät ruokailuhetkistä elämyksellisiä ja yhdistävät ihmisiä. Keruuheimon kautta pääset maistelemaan ja oppimaan uusia villivihannesreseptejä, joita voit hyödyntää myös kotona. 

5.

Omavaraisteleva talvivarasto karttuu!

On helpompi kerätä suuria määriä yhdessä kuin pyöritellä yksittäisiä pikkupurkkeja kotona. Keruuheimon kautta käytössäsi ovat säilöntä-, kuivaus- ja hapatuspaikat, joissa saaliit voivat kypsyä rauhassa. Kun keruusaalis jaetaan purkitustalkoissa, saat valmiiksi säilöttyjä tuotteita ilman ylimääräistä vaivaa. 

6.

Jotain villiä vuoden jokaiselle päivälle!

Esi-isämme hyödynsivät ruokavaliossaan satoja eri kasvilajeja, mutta nykyihminen käyttää vain kourallisen – ja suurin osa niistä on pitkälle jalostettuja, jolloin niiden ravinnepitoisuus on laskenut. Pienikin määrä villiravintoa päivittäin monipuolistaa ruokavaliota merkittävästi. Keruuheimon avulla teet luonnon antimista arkipäivän ylellisyyttä. 

7.

Ahkera ansaitsee keräilyllä!

Keruuheimo kartoittaa villiravinnon myyntikanavia, ja omaa keruusaalistaan voi halutessaan myydä eteenpäin. Yhteisö auttaa verkostoitumaan ja kehittämään toimitusvarmuutta, mikä mahdollistaa paremmin kannattavan keräilyelinkeinon syntymisen.

8.

Yhteisö inspiroi!

Yhdessä puuhastelu, syöminen ja luonnossa samoaminen tekevät hyvää sekä keholle että mielelle. Keruuheimon kautta pääset tutustumaan kasvien, omavaraistelun ja keräilyelinkeinon maailmaan sekä jakamaan kokemuksia ja inspiraatiota muiden kanssa. 

9.

Keruuheimo kannustaa, kuuntelee, suunnittelee ja innostuu! 

Laadimme yhdessä keruukalenterin ja kurssin rungon sekä sovimme alustavasti keruupäivät ensimmäisissä kokoontumisissa, mutta olemme myös avoinna spontaaneille tempauksille. Luonto on villi ja arvaamaton – emmehän voi etukäteen tietää, mistä milloinkin putkahtaa esiin uusia keruuaarteita.

 

.

.

.

.

.
.