Sydänlangan tapahtumatarjonta →

Kukkia, kasveja ja vasaroita

Työpajassa opit koristelemaan tekstiilejä luonnonkasveilla. Kyseessä on yksinkertainen metodi, jossa kankaisiin (esim. kasseihin, t-paitoihin, lakanoihin tms.) sommitellaan ja vasaroidaan lehtien ja kukkien kuvioita. Kasvien värit tarttuvat kankaisiin, koska tekstiilit on etukäteen käsitelty alunalla eli ‘puretettu’. Puretusaine myös kiinnittää väriaineen pysyvämmin kankaaseen. Käytettävät tekstiilit kannatta liottaa usean päivän ajan puretusliemessä ennen työpajaa.

Vasaroitavat kasvit keräilemme lähiympäristöstä, mutta osallistujat voivat tuoda mukanaan myös omia kasveja. Kannattaa laittaa kerätyt kasvit maljakkoon niin ne eivät pääse kuivahtamaan matkalla. Myös oma vasara on hyvä olla matkassa. Alunan saamme apteekista.

Kankaiden puretuskäsittely

 

1. Varaa kädenlämpöistä liotusvettä vähintään 5 litraa / 200 grammaa kangasta (yksi huivi, kangaskassi tai puuvillapaita painaa n. 100-250 g)

2. Sekoita alunaa n. 15 g per 100 grammaa kangasta, ensin kiehuvaan veteen pieneen astiaan. Kun aluna on liuennut kiehuvaan veteen, lisää alunaliuos kädenlämpöisen liotusveden sekaan.

3. Lisää liotettavat kankaat ja nosta lämpötila varovasti 80-90 asteeseen. Puretusliemi ei saa kiehua etteivät kankaat vahingoitu.

4. Pidä puretusliemen lämpötila 80 asteessa tunnin ajan, käännä sitten lämpö pois päältä ja anna kankaiden jäähtyä liemessä mielellään seuraavaan päivään. Jos on kiire, kankaat voi kuvioida tunnin puretuksen jälkeen, mutta parempi tulos tulee, jos kankaat saavat purettua rauhassa pidempään. Myös puretettujen kankaiden seisottaminen useita päiviä/viikkoja ennen kuviointia voi lisätä puretuksen tehoa, ja väriaineet tarttuvat paremmin kankaaseen.

5. Nyt kankaat ovat valmiita kuvioitavaksi. Voit säilyttää valmiiksi puretettuja kankaita kuivina miten pitkään vain, tai myös kosteana muutamia päiviä. Kerran puretetun kankaan pitäisi säilyä puretettuna aina.